Software Bisque

Take a virtual tour of the Software Bisque campus Watch Steve Bisque discuss the Paramount mount with S&T's Dennis Di Cicco Read the Paramount MYT Review Read about the Paramount Software Suite

problems getting SkyX pro to behave correctly with PME

rated by 0 users
This post has 5 Replies | 1 Follower

Not Ranked
Posts 18
Guy Posted: 12-25-2018 5:21 AM

Hello

I have been using Sky v6 with a Paramount ME for many years reliably and have just switched to SkyX pro. Running the latest version on Win7.  I'm now feeling like a newbie, as pointing is way off and I don't seem to be able to get a synch to work at all. I have the correct time and lat/long entered as far as I can tell. No pointing cursor showing either and slew limits are getting in the way too (slew limits errors appearing with every slew attempt)

Are there other settings I am missing for the PME and SkyX?

thanks

Guy

Top 10 Contributor
Posts 3,567
Software Bisque Employee

Welcome to TheSkyX Professional Edition! What is the exact version and build that you're using?

Guy:
…pointing is way off…

Did you see the section in the user guide on Migrating Data from TheSky6 to TheSkyX? Did you migrate your TPoint data, accordingly?

Guy:
…and I don't seem to be able to get a synch to work at all.

For Paramounts, sync is now (since about two years ago) handled a bit differently in TheSkyX than it was in TheSky6. What have you tried, and what is the result?

See this post describing the various possibilities of using Star Synchronization with (or without) a TPoint model. See this post, and the one following it, for an explanation of why a single-point sync can worsen a pointing model. And here are TPoint Procedural Options as described by Patrick Wallace himself (the genius behind TPoint). In case you're not familiar with it, "APA" refers to TheSkyX's Tools > Accurate Polar Alignment wizard.

Guy:
I have the correct time and lat/long entered as far as I can tell.

Pay particular attention to the polarity of the values. TheSky's long-established polarity convention for longitude (positive is west, negative is east) is opposite that now in common use, so be sure it appropriately indicates E or W for your location east or west of the prime meridian, respectively. (This is unchanged from TheSky6.)

For more details, See this post and this one regarding Time Zones, Daylight Saving Time and UTC.

Guy:
No pointing cursor showing either…

Does the Display > Telescope window show that you're connected to the mount at the time? Perhaps the mount's position is being indicated somewhere off the currently-visible Sky Chart; have you tried the Center Cross Hairs button (on the same window), or set the Always keep telescope crosshairs visible on Sky Chart option to Yes (on the Telescope > Telescope Setup command's Imaging System Setup window)?

Guy:
…and slew limits are getting in the way too (slew limits errors appearing with every slew attempt)

This, as with the other symptoms, is consistent with a configuration error, which could be in the site location, date and time, telescope synchronization, or a combination of these.

Brian S. Rickard
Software Bisque, Inc.

Not Ranked
Posts 18

Hi Brian. thanks for your response. The problem turned out to be in the TCS settings. I then went on to get the various T-point workflows going. The workflows & interface for T-point are certainly greatly improved. However, I am now finding it difficult to 'apparently' get a good new polar alignment. I have a permanently mounted PME and a BRC250 1250mm FL instrument. With the prior Sky6 configuration i was able to get 8-10minute unguided subs over most of the sky (early to mid 2018). However, after running numerous SkyX tpoint models large and small in multple sessions and following instructions for alignment etc I have been unable to even get 5minutes unguided - short trails. I am scratching my head over this one. The instrumentation hasn't changed, only software. We have had a dry hot summer, so it is possible the ground has moved, but the alignment routine should cover this... Protrack does improve the tracking a bit, but there are still short trails I went back to doing old fashioned drift aligning and this has not improved things either. Maybe I am making a bad choice with the initial synch or something? tips or ideas welcome! 

Top 10 Contributor
Posts 3,567
Software Bisque Employee

To repeat:

Brian Rickard:
Did you see the section in the user guide on Migrating Data from TheSky6 to TheSkyX? Did you migrate your TPoint data, accordingly?

If TheSky6 was tracking well, I'd suggest you migrate its TPoint data to TheSkyX, if you didn't already.

Nevertheless, you should be able to collect a new set of calibration data and generate a good TPoint model with TheSkyX.

To rule out certain external influences, try tracking with only the power and computer-mount communications cables connected to the mount. That is, ensure no other cables are connected to the mount, including at the Instrument Panel…not even the hand controller. Also verify (on the Show Status tab of the Bisque TCS window) that you don't have undesired motion from either the joystick or guider relay input. See this post for an example.

Brian S. Rickard
Software Bisque, Inc.

Not Ranked
Posts 18

Thanks Brian. will have a look at the migration option plus will test tracking with only the cables connected, plus that post on the TCS check. I have adjusted altitude and azimuth a fair bit since the old Sky6 model was in play.

Top 10 Contributor
Posts 27,182
Software Bisque Employee

Guy:
The problem turned out to be in the TCS settings.
What TCS setting, specifically, was the issue?

Provided

  1. You have installed the latest TheSkyX daily build (click Help > Check for Updates system, follow the links to do so), and
  2. The Paramount ME uses the MKS 4000 control system (see this document if you are unsure), follow the instructions "Restoring the Paramount to Default Settings" instructions in the Troubleshooting section (page 24) of the Paramount GEM MKS 5000 Replacement Instructions (note: while this document is specifically written for the MKS 5000 replacement, the procedure to restore default Paramount settings from TheSkyX Pro also applies to the Paramount ME/MKS 4000.)

Related threads:

A Portable Recalibration (as described in the TPoint Add On User Guide) updates the TPoint model's polar alignment terms (ME and ME).

Guy:
However, after running numerous SkyX tpoint models large and small in multple sessions and following instructions for alignment etc I have been unable to even get 5minutes unguided - short trails.
Is ProTrack enabled?

If, after performing both steps above, the mount does not produce round stars as before, see the Imaging System Analysis page to continue troubleshooting.

What is the longest unguided photo that can be acquired with round stars?

Daniel R. Bisque

Software Bisque, Inc.

862 Brickyard Circle

Golden, Colorado 80403-8058

Office Hours: 8 a.m.-5 p.m. Monday-Friday GMT-7:00

Posting Etiquette

Page 1 of 1 (6 items) | RSS

   

© 2019 Software Bisque, Inc. 862 Brickyard Circle, Golden, CO 80403-8058 USA - phone: +1 303 278 4478 fax: +1 303 278 0045
Google+